http://bit.ly/2PI0lqD SOALAN: Btl tu.. cth ko biasa buat rmh je.. tiba2 dtg kwn nak beri ko projek buat bangunan.. tp ko tahu ilmu ko blm sampai kat sane.. olh kerna nak untung ko ambik gak.. last2 byk masalah.. sambung.. aku mls nak taip panjang2.. kisah yg pernah berlaku dgn kwn sendiri _____ JAWAPAN: Sebenarnya tuan keliru dgn apa yang nak disampaikan oleh puan ainon ini. Menerima tanggungjawab tanpa apa-apa persediaan strategi biasanya mengundang kerugian. JV adalah salah satu jawapan bagi merungkai permasalahan “rezeki terpijak” dan tidak punya modal/kepakaran. JV or joint venture adalah entiti sementara dalam biz. Tujuan penubuhannya adalah untuk meneroka pasaran baru (emergent market), berkongsi kepakaran/modal dan mengurangkan risiko. JV juga dikenali jg sebagai strategic alliance, tapi SA mempunyai skop yang lebih besar spt cross selling dll. Contoh paling hampir adalah bagaimana syarikat Google Android bekerjasama mengalahkan gergasi iPhones. Kerjasama strategik ini dikenali sebagai co-opetition. Iaitu bekerja dengan musuh kita (huawei-samsung-lg-etc) dengan berkongsi sumber dan kepakaran. Sebenarnya, co-opetition adalah terbitan daripada konsep open innovation dan telah berkembang kepada co-creation strategy. Dalam menghadapi value-based economy hari ini, x dapat tidak, strategi ampuh diperlukan untuk terus berdaya saing… atau kita akan ketinggalan spt Nokia, blackberry, Kodak dll company gergasi yang pernah mendominasi pasaran sebelum ini… Cuma apa yang perlu anda alert, jv juga memerlukan jv exit strategy . Ini saya ulas nanti di masa mendatang

http://bit.ly/2PI0lqD SOALAN: Btl tu.. cth ko biasa buat rmh je.. tiba2 dtg kwn nak beri ko projek buat bangunan.. tp ko tahu ilmu ko blm sampai kat sane.. olh kerna nak untung ko ambik gak.. last2 byk masalah.. sambung.. aku mls nak taip panjang2.. kisah yg pernah berlaku dgn kwn sendiri _____ JAWAPAN: Sebenarnya tuan keliru dgn apa yang nak disampaikan oleh puan ainon ini. Menerima tanggungjawab tanpa apa-apa persediaan strategi biasanya mengundang kerugian. JV adalah salah satu jawapan bagi merungkai permasalahan “rezeki terpijak” dan tidak punya modal/kepakaran. JV or joint venture adalah entiti sementara dalam biz. Tujuan penubuhannya adalah untuk meneroka pasaran baru (emergent market), berkongsi kepakaran/modal dan mengurangkan risiko. JV juga dikenali jg sebagai strategic alliance, tapi SA mempunyai skop yang lebih besar spt cross selling dll. Contoh paling hampir adalah bagaimana syarikat Google Android bekerjasama mengalahkan gergasi iPhones. Kerjasama strategik ini dikenali sebagai co-opetition. Iaitu bekerja dengan musuh kita (huawei-samsung-lg-etc) dengan berkongsi sumber dan kepakaran. Sebenarnya, co-opetition adalah terbitan daripada konsep open innovation dan telah berkembang kepada co-creation strategy. Dalam menghadapi value-based economy hari ini, x dapat tidak, strategi ampuh diperlukan untuk terus berdaya saing… atau kita akan ketinggalan spt Nokia, blackberry, Kodak dll company gergasi yang pernah mendominasi pasaran sebelum ini… Cuma apa yang perlu anda alert, jv juga memerlukan jv exit strategy . Ini saya ulas nanti di masa mendatang

Soalan: Saya ada product F&B,sejak sekolah menengah lg dah tolong mak running business ni,dan saya pernah jual product org n jd dropshiper,tp x berjaya.sekarang saya kmbali fokus utk serius dgn business F&B balik dan bercita2 utk memiliki kilang dan kedai sendiri…adakah saya silap? __________ Jawapan: X salah. Dalam menyingkapi hal ini prof sarasvathy memanggil ini sebagai effectuation. Lawan terhadap sikap ini ialah causation. Usahawan hendaklah mempunyai sikap effectuation. Yakni mempunyai creativity dalam menyelesaikan masalah, iaitu dengan menggunakan sumber di sekeliling yg dapat diperolehi dgn mudah. utk masalah puan, saya syorkan menggunakan strategi lean startup. LS membantu puan mengenali market dan produk puan adalah match, melalui product/market fit analysis.

Soalan: Saya ada product F&B,sejak sekolah menengah lg dah tolong mak running business ni,dan saya pernah jual product org n jd dropshiper,tp x berjaya.sekarang saya kmbali fokus utk serius dgn business F&B balik dan bercita2 utk memiliki kilang dan kedai sendiri…adakah saya silap? __________ Jawapan: X salah. Dalam menyingkapi hal ini prof sarasvathy memanggil ini sebagai effectuation. Lawan terhadap sikap ini ialah causation. Usahawan hendaklah mempunyai sikap effectuation. Yakni mempunyai creativity dalam menyelesaikan masalah, iaitu dengan menggunakan sumber di sekeliling yg dapat diperolehi dgn mudah. utk masalah puan, saya syorkan menggunakan strategi lean startup. LS membantu puan mengenali market dan produk puan adalah match, melalui product/market fit analysis.